Revner i tænderne

Revner i tænderne (Infraktioner)
Man kan se revner i den yderste del af tanden (emaljen), dette er ikke forbundet med ubehag.

En dentininfraktion er en revne i den indre del af tanden (dentinen), dette kan få tanden til at gøre ondt.

Det kan være kompliceret for både patient og tandlæge at lokalisere præcis hvilken tand der er årsag til symptomerne.

Symptomerne fra dentininfraktioner kan optræde som smerte ved tygning specielt på noget sejt eller hårdt og tanden kan også gøre ondt når der kommer noget koldt på.

Tanden kan i perioder føles helt uden symptomer fordi man automatisk undgår at tygge med den pågældende tand.

Man kan ikke se en dentininfraktion udefra, men der er ofte en fyldning i tanden. Man kan heller ikke se revnen på et røntgenbillede.

Ofte men ikke altid kan man lokalisere tanden ved hjælp af en bidepind.
Af og til må tandlægen bede patienten om at gå hjem og tygge videre indtil man ikke er i tvivl, andre gange er symptomerne så ubehagelige at vi må fjerne fyldningen i den mest mistænkelige tand.

Når fyldningen er fjernet kan man ofte tydeligt se revnen.

En dentininfraktion kan ikke forsvinde af sig selv.

Dentininfraktionen opstår oftest i tænder med store fyldninger men af og til opstår de også i tænder med mindre fyldninger og sjældent i helt raske og intakte tænder.

Dentininfraktioner skal behandles hvis de gør ondt, smerten er et signal om at nerven bliver påvirket og hvis tandens nerve tager skade, så må tanden rodbehandles.

Når tanden og revnen er lokaliseret handler det om at få tanden holdt sammen, så revnen ikke bevæger sig når man tygger. Nogle gange er det nok med en plastfyldning.

Hvis den gamle fyldning i tanden er stor, kan det være nødvendigt at sætte noget rundt om tanden for at holde den sammen, dette gøres bedst med en krone.

Af og til medfører infraktionen, at nerven i tanden bliver irriteret så meget at den dør (pulpanekrose) og det medfører at tanden skal rodbehandles.

I enkelte tilfælde er revnen så uheldigt placeret at tanden flækker på langs måske endda midt i et behandlingsforløb, i disse tilfælde er det nødvendigt at trække tanden ud.