Huller i tænderne

En af de ting vi altid undersøger for er huller i tænderne, det er altid bedst når der er ”0-huller”

Caries er en af de mest almindelige tandsygdomme.

For at få caries skal der være to faktorer til stede: Bakteriebelægninger og sukker.

Der er altid bakterier til stede på tænderne og i mundhulen, det er vores normalflora , som ikke er sygdomsfremkaldende.

Får bakterierne lov at være i fred og får de den rigtige næring (sukker) , så formerer de sig og bliver til tykke bakteriebelægninger (plak). Nogle af bakterierne udvikler syre når de kommer i kontakt med sukker.

Hvis der er små mængder plak vil vores eget spyt neutralisere syren og der vil ikke ske noget.

Hvis der derimod er store mængder plak eller hyppigt indtag af sukker så kan spyttet ikke neutralisere syren og tændernes emalje (det yderste lag af tanden) og senere dentinen (det indre lag) vil nedbrydes.

Har man derfor store mængder plak eller hyppigt sukkerindtag vil man have stor risiko for at udvikle caries.
Normalt er caries en langsomt udviklende sygdom og det er derfor muligt at standse det eller lave det inden det bliver et stort dybt hul.

Hvis cariesangrebet er kommet gennem emaljen og ind i dentinen så går det ofte hurtigere da dentinen er mindre hård end emaljen.

Midt inde i tanden ligger nerven. Hvis caries angrebet bliver meget dybt og når ind til nerven er det nødvendigt at rodbehandle tanden.

Caries er ikke altid forbundet med smerte, fordi det er en langsomt fremadskridende sygdom.

Behandlingen er afhængig af hvor dybt cariesangrebet er.

Hvis det er et tidligt stadie af et cariesangreb så kan man evt. standse det ved hjælp af korrekt og omhyggelig mundhygiejne oftest suppleret med fluorbehandling.

Hvis cariesangrebet er dybere så er det nødvendigt at lave en fyldning.

Efter fyldningen er lavet er det vigtigt at være omhyggelig med mundhygiejnen, så der ikke igen opstår hul omkring fyldningen.

Den bedste og vigtigste måde at undgå at få huller på er derfor grundig tandbørstning to gange om dagen med fluortandpasta gerne med et indhold af fluor på 1200 ppm. Man skal ikke skylle efter tandbørstning.

Desuden bør man anvende tandtråd, tandstikker eller mellemrumsbørste 1 gang dagligt.